![]() |
BMI - Wersja do druku +- Forum Wrocław (http://www.forumwroclaw.com.pl) +-- Dział: Pozostałe (/forum-10.html) +--- Dział: Hyde Park (/forum-11.html) +--- Wątek: BMI (/thread-128.html) |
BMI - Klio - 01-13-2013 09:45 AM Czyli współczynnik masy ciała, który wg prostego wzoru każdy może sobie obliczyć.Aby go obliczyć, należy podzielić swoją wagę w kilogramach przez swój wzrost w metrach, a wynik jeszcze raz podzielić przez wzrost w metrach. Liczne badania dowiodły, że przy wspólczynniku BMI poniżej 18,5 ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycy i choroby nadciśnieniowej jest minimalne, przy BMI 18,5-24,9 jest niewielkie a od 25-29 ryzyko zachorowań spowodowane przez nadwagę jest podwyższone, natomiast przy BMI powyżej 30 występuje bardzo duże ryzyko zachorowania na te choroby. Liczyliście kiedyś swoje BMI? ![]() RE: BMI - Kontrolka - 01-13-2013 01:29 PM Mam zbyt wysoki wskaźnik, wiem, niestety... ale schudnięcie bez efektu jo-jo jest baaaaardzo trudne! Udaje mi się, tylko powoli to idzie bardzo... ale dam radę! Dla własnego zdrowia, zwłaszcza, że w mojej rodzinie grasuje cukrzyca! RE: BMI - GallAnonim - 01-14-2013 11:08 AM Wydaje mi się,że ten wskaźnik nie zawsze jest obiektywny. Przeciez nie uwzględnia osobno masy mięśniowej i tłuszczowej. Więc tak naprawde jeśli komuś wychodzi zawyżony to nie znaczy że jest gruby,tylko może być umięśniony. Na pewno ma on znaczenie przy ocenie stopnia niedowagi, ale tylko i wyłącznie tego. RE: BMI - Mała Mi - 01-14-2013 08:57 PM Ja mam niedowagę. Próbuję przytyć, ale niestety rezultatów nie ma. RE: BMI - GallAnonim - 01-14-2013 09:33 PM To może wizyta u dietetyka? |