![]() |
Ratusz - Wersja do druku +- Forum Wrocław (http://www.forumwroclaw.com.pl) +-- Dział: Wrocław (/forum-1.html) +--- Dział: Zabytki (/forum-9.html) +--- Wątek: Ratusz (/thread-7.html) |
Ratusz - Eraser - 01-08-2013 02:35 PM Wrocławski Ratusz — późnogotycki budynek na wrocławskim Rynku, jeden z najlepiej zachowanych historycznych ratuszy w Polsce, zarazem jeden z głównych zabytków architektonicznych Wrocławia. Ratusz znajduje się w południowo-wschodnim narożu bloku śródrynkowego (tretu). Dwukondygnacyjny, podpiwniczony, trójtraktowy budynek na planie wydłużonego prostokąta z wieżą i kilkoma przybudówkami powstał w kilku etapach budowlanych na przestrzeni około 250 lat (od schyłku XIII w. aż po wiek XVI). Obecny kształt Ratusz zawdzięcza restauracjom przeprowadzonym od XIX do XXI wieku. Współcześnie Ratusz mieści oddział wrocławskiego Muzeum Miejskiego — Muzeum Sztuki Mieszczańskiej, stanowiąc niejako jego główny eksponat. Ponadto w Ratuszu odbywają się różnego rodzaju uroczystości, przyjmowani są tam odwiedzający Wrocław dostojnicy. Ratusz można zwiedzać od środy do soboty w godzinach 10.00-17.00, w niedzielę od 10.00-18.00. W środę wstęp jest bezpłatny. W piwnicach Ratusza znajduje się Piwnica Świdnicka, jeden z najstarszych lokali gastronomicznych w Europie. RE: Ratusz - GallAnonim - 01-14-2013 10:57 AM Ratusz najpiękniej prezentuje sie wieczorem. Każdy kto przyjeżdża do Wrocławia powinien udac się na wieczorny spacer- miasto wygląda jak z bajki. RE: Ratusz - Mała Mi - 01-14-2013 09:04 PM Znajomi, którym pokazywałam ratusz, byli zachwyceni. Widok był przepiękny i nocą wygląda naprawdę cudownie. ![]() RE: Ratusz - KsiezycowyKrolik - 01-14-2013 11:39 PM Na mnie ratusz już nie robi takiego wrażenia jak kiedyś. Kiedy byłam młodsza (miałam kilka lat) odbierałam go zupełnie inaczej. Teraz po prostu sobie jest i już nie budzi takich emocji jak w dzieciństwie. Podejrzewam jednak, że tak jest ze wszystkim, co kiedyś w dzieciństwie wydawało nam się wielkie i niezmierzone. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jedna z perełek i zawsze jestem dumna kiedy widzę wycieczki obcokrajowców robiących sobie pod nim zdjęcia. RE: Ratusz - Justyna - 09-18-2013 04:51 PM Nasz ratusz jest jednym z fajniejszych w Polsce. RE: Ratusz - extreeeems - 11-14-2013 09:10 AM Będąc na wrocławskim Rynku warto zajrzeć też do piwnicy Spiżu, bo można tam napić się nie tylko piwa, ale też zwiedzić z przewodnikiem wrocławski browar. Jako ciekawostkę mogę dodać, że w Parki Miniatur w Kowarach można zobaczyć Ratusz w pomniejszeniu i przyjrzeć się wszystkim detalom. A kto chociaż raz widział ratusze we Wrocławiu wie, że jest czemu się przyglądać. RE: Ratusz - Krejzii90 - 11-26-2013 11:31 AM Ratusz to rzeczywiście ozdoba Wrocławia, ale przecież nie jedyna ![]() RE: Ratusz - mariolaP - 12-23-2013 11:03 PM Uwielbiam Wrocławski ratusz <3 |